David Menting woont met zijn vriendin en twee zonen in een prachtig gelegen woning aan de Mendelssohnlaan. ‘Het is zo mooi groen hier, alleen al daarom voel je je bijna verplicht om te kijken op welke manieren je dit huis kan verduurzamen’, vertelt David. In de twee jaar dat hij in Arnhem woont, heeft hij dan ook al verschillende maatregelen genomen. Eerder dit jaar vertelde David tijdens een door Duurzaam Craneveer georganiseerd ‘appeltaartgesprek’ over hoe hij zijn woning verduurzaamd heeft. In dit artikel deelt hij opnieuw wat van zijn ervaringen en heeft hij tips voor buurtbewoners die ook nadenken over het verduurzamen van hun woning.
In de kou?
‘Natuurlijk is het spannend om je woning bijvoorbeeld helemaal gasvrij te maken. Zit mijn gezin straks niet in de kou omdat ik zo nodig van alles wil verduurzamen? Dat is echt wel eens door mijn hoofd geschoten. Maar gelukkig is dat niet gebeurd’, lacht David. ‘Toen we hier kwamen wonen, bleek de energierekening zo’n 300 euro per maand te zijn. Die moest omlaag kunnen. Daarom hebben we bijvoorbeeld eerst tripple raamglas laten zetten en de spouwmuren laten opvullen. Ons dak ligt een groot gedeelte van de dag in de schaduw. Toch liggen er nu zonnepanelen. Ook in de schaduw lonen die namelijk. Ik heb bewust niet voor de duurste gekozen, onder aan de streep leveren goedkopere zonnepanelen je in mijn situatie financieel gezien meer op. Zo kijk ik telkens naar welke oplossingen en de investeringen die daarbij horen, voor mijn woning het slimst zijn’, legt David uit.
Sloveense warmtepomp
Een ander voorbeeld van de maatregelen die David genomen heeft, zijn de warmtepompen die (gaan) zorgen voor een gasvrije woning. ‘Inmiddels draait onze warmtepompboiler naar volle tevredenheid. Mensen denken soms dat een warmtepomp allerlei moeilijkheden met zich meebrengt. Zo zou de pomp geluidsoverlast geven of heel lastig te installeren zijn. Maar dat valt allemaal wel mee, de trillingen die de pomp veroorzaakt kan je bijvoorbeeld reduceren door hem niet aan de gevel te schroeven maar op een bak grind te plaatsen. En als het over de kosten gaat: de warmtepomp die nog geïnstalleerd gaat worden voor de verwarming in ons huis, komt uit Slovenië. Het is even zoeken, maar dan heb je dezelfde warmtepomp voor veel minder geld.’
Goedkoop toch duurkoop
David heeft gemerkt dat bedrijven en installateurs vaak nog traditioneel denken als het gaat om het nemen van duurzame maatregelen. ‘Men kiest al snel voor materiaal dat ze kennen of vinden je plannen te ingewikkeld. Het is dus best zoeken naar mensen die je verder kunnen helpen. Daar moet je wel zin in hebben. Verder vind ik dat wat je doet, je wel goed moet doen. Goedkoop investeren in zoiets als dakisolatie lijkt misschien slim, maar is dat juist niet. Dikkere, en dus duurdere, dakisolatie levert je op de lange termijn juist meer geld op. Ga ook vooral pragmatisch te werk. Begin ook eerst klein met zoiets als een waterbesparende douchekop of een tochtklep bij je brievenbus.’
En de energierekening, is die door alle maatregelen inmiddels omlaag gebracht? ‘Jazeker, van 300 naar ongeveer 90 euro per maand. Door slimme investeringen besparen we iedere maand nu dus al een dikke 200 euro. Dat gaat de goede kant op. En we zijn nog niet klaar, er kan nog zoveel’, besluit David.
Meer weten?
Wilt u meer weten over het verduurzamen van uw woning of heeft u misschien vragen voor David Menting? Kom naar onze bijeenkomsten (deze zomer organiseren we onze eerste online bijeenkomst over hoe je je huis koel houdt), stel je vraag op onze website.
(Artikel door: Sander van Ansem, ook verschenen in de Craneveer)
Geef een reactie