De werkgroep Nul op de Meter heeft er enkele informatieve avonden op zitten, en we komen tot inzicht wat de huiseigenaar nodig heeft wanneer hij of zij stappen wil zetten naar echt energiezuinig, naar Nul op de Meter, of zelfs naar een plushuis.
Let op: hieronder staat veel informatie. En je gaat ervaren wat wij ook ervaren: na de eerste gesprekken met adviseurs, websitebezoekjes, offertes van leveranciers, etc. gaat het duizelen.
Wat te doen?
Lees onderstaande, blader door deze site, en houd je mail en deze website in de gaten voor de bijeenkomsten van Duurzaam Craneveer.
Meedoen?
Je kan je ook melden bij één van de leden van het kernteam. Aanschuiven bij één van de actieve werkgroepen, of er zelf ééntje opstarten, is altijd mogelijk.
Trias Energetica
Stel, je wilt van het gas af. Geen fossiele brandstof meer verbranden. De argumenten daarvoor hoeven we hier niet te herhalen. Wel goed om te weten dat we toegaan naar een situatie dat vanaf 2020 nieuwbouwhuizen waarschijnlijk géén gasaansluiting meer mogen hebben.
Zonder gas koken is een stap. Als je daarover meer wilt weten, kan je hier eens gaan kijken.
Zonder gas je huis warm houden is de uitdaging. Al enkele decennia is men het erover eens dat je dan de volgende drie stappen moet nemen, de trias energetica:
- Beperk het energieverbruik door verspilling tegen te gaan
- Maak maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen
- Breng het gebruik van fossiele brandstoffen terug
Stap 1. Beperk het energieverbruik
Veel mensen denken bij duurzaamheid aan zonnepanelen als één van de eerste stappen. Natuurlijk is dat fijn, maar de boodschap is: zonder andere maatregelen zijn zonnepanelen een doekje voor het bloeden. In de meeste Nederlandse woningen voorzien we in bijna 90% van het energieverbruik (verwarming, warm water, koken) door het verbranden van gas.
Als we naar het gemiddeld energieverbruik van een huishouden in Nederland kijken dan valt op dat de verwarming van de ruimte en het water veruit het grootste deel van je totale energieverbruik is. Wil je energie besparen dan valt hier een grote slag te maken. (bron: www.duurzaamthuis.nl)
Je energieverbruik kan je beperken door bijvoorbeeld een compacte gebouwvorm of door isolatie van vloer, gevels en daken.
Onze ervaring, na het goed bekijken en doorrekenen van enkele huizen in onze wijk, is dat het cruciaal is om te weten wat de situatie is in je huis. En daarvoor moet je meten.
Wij zijn aan de slag met enkele Excel-tools om de energiebalans van onze huizen inzichtelijk te maken. Dat gaat nog niet zonder vallen en opstaan (veel van de beschikbare tools zijn te simpel, te ingewikkeld, er zitten fouten in, zijn kostbaar, etc.), maar levert al wel veel inzicht op over wat de mogelijke maatregelen zijn die écht wat opleveren.
En wat blijkt: goede isolatie is vrijwel altijd stap 1. En als dat niet zo is, dan komt dat omdat het huis al goed geïsoleerd is.
Bovendien: wil je echt los van het gas, dan zal je dus je (verlaagde) warmtevraag moeten gaan regelen met elektriciteit. Op dit moment betekent dat: huis luchtdicht maken, en mechanische ventilatie met warmteterugwinning (dus de warme lucht die naar buiten wordt geblazen verwarmt de koude lucht die naar binnen komt).
TIPS:
- Je spouwmuur en vloeren isoleren zijn no-brainers: gewoon doen (na goed advies, want een slechte spouwmuur isoleren levert problemen op).
- Laat je huis eens doormeten (zie het artikel over warmtescan en blower door test). Daarvoor moet het wel koud zijn, anders zie je de warmte niet weglekken, dus dit najaar gaan we met Duurzaam Craneveer hiervoor een actie organiseren.
- Moeten we het nog over ledverlichting hebben, sluipstroom (van al die apparaten die op slaapstand staan)
- Je CV installatie goed laten afregelen. Steeds vaker lezen we over verkeerd ingestelde CV-ketels die hun maximaal rendement niet halen, en dus onnodig gas verstoken, omdat ze niet goed zijn ingesteld.
2. Maak maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen
En als je je huis dan goed geïsoleerd hebt, heb je elektriciteit nodig voor je led-verlichting, je lage-temperatuurverwarming. Die haal je bij een duurzame energieleverancier zoals Qurrent, Greenchoice, etc. En je kan natuurlijk die zonnepanelen op je dak leggen (elektriciteit opwekken), aandelen kopen in windmolens
Warmte-energie kan je ook direct uit de zon halen door bijvoorbeeld een zonneboiler voor je tapwater en/of bijverwarming in voor- en najaar.
TIP:
- Denk na over zonnepanelen, zonnecollectoren (zonneboiler), maar werk éérst aan het terugbrengen van je energieverbruik.
3. Maak zo efficiënt mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen
De laatste stap voor volledige afkoppeling van het gas is om voor het laatste stukje energiebehoefte zo min mogelijk afhankelijk te zijn van gas.
Een voor de hand liggende optie is de warmtepomp in combinatie met lage temperatuurverwarming (vaak in de vorm van vloerverwarming) of het beperken van leidinglengten van verwarmings- en ventilatiesystemen.
Voor de meesten zullen deze opties nog niet zo relevant zijn, omdat de stappen 1 en 2 eerst genomen moeten worden.
TIP
Als je nu gaat verbouwen, renoveren, een nieuwe CV ketel plaatst, maak dan de goede keuzes, want over enkele jaren zullen de mogelijkheden om die warmtepomp te installeren snel groter worden (goedkoper en betere technologieën). Dus:
- Kies een aannemer die snapt wat duurzaam bouwen is. Veel aannemers zullen je meewarig aankijken, maar de sector begint in beweging te komen, en we kennen enkele partijen die intussen veel ervaring hebben.
- Denk eraan dat we vanaf 2035 wel eens géén gas meer in huis hebben. Hoe sorteer jij daarop voor?
Geef een reactie