Onder het motto ‘meten is weten’ hebben we met onze adviseur Nicolaas van Everdingen besloten om een grondige thermografische test te doen:
- Luchtdichtheid meten (dmv blowerdoor test)
- Thermografische lekken identificeren (met warmtecamera)
- De belangrijkste luchtlekken meten (met rookmachine, terwijl het huis op overdruk staat)
Ingenieursbureau Peter van der Kleij (een aannemer uit de buurt) heeft deze test uitgevoerd. En dat leverde heel wat bruikbare informatie én een paar verrassingen op!
- Ten eerste: ons huis is lek, maar het valt voor een jaren ’50 huis nog mee (mede dankzij de isolatiemaatregelen die we in 2002 al hebben genomen. Tegelijkertijd is er veel winst te halen op een paar plekken
- Enkele jaren geleden hebben we de spouw laten isoleren met perspex bolletjes, die met lijm worden ingeblazen. Dat heeft wat opgeleverd, maar de warmtecamera laat duidelijk zien wat wij al vermoedden: er zitten redelijk wat koudebruggen in de vaak niet zo zorgvuldig gebouwde spouwmuur.
- De nieuwe uitbouw (uit 2007) is degelijk geïsoleerd, maar één luchtlek doet de dakisolatie van 15 cm hoogwaardig materiaal vrijwel volledig teniet: koude buitenlucht waait tussen het dakplaten en gips/stuck plafond. Ook de nieuwe, zware extra voordeur heeft luchtlekken waardoor het zo naar binnen waait, en warmte naar buiten, ondanks de tochtstrips.
Hier vind je het volledige rapport (thermografisch onderzoek Mozartstraat 15). Het is veel informatie en hier en daar nogal technisch. De foto’s (warmtecamera en rooktest) zijn wel heel concreet, en zullen voor vergelijkbare woningen waardevol zijn.
Het wordt nu de puzzel wat we eerst gaan doen.
Naar nul op de meter
Om naar nul op de meter te komen moeten we het huis luchtdicht krijgen en de thermografische isolatie flink verbeteren. In het rapport lees je alle adviezen van aannemer Peter van der Kleij.
Om dat voor elkaar te krijgen moeten we diep in onze buidel tasten, zonder dat de waarde van het huis noemenswaardig stijgt. Dus, we moeten op zoek naar andere oplossingen dan die zijn voorgesteld, óf op de één of andere manier de financiering rond te krijgen op een andere manier.
Binnenkort meer over de vervolgstappen die wij gaan nemen. In eerste instantie eens om tafel met de aannemer om enkele maatregelen te nemen die in ieder geval de isolatie van ons huis verbeteren:
- Luchtlek in de nieuwbouw oplossen
- Tochtstrips langs alle ramen en ramen en deuren beter afstellen
- Oude schoorsteen (die is al van het huis, maar wat nog aanwezig is zorgt voor teveel ongewenste ventilatie in huis.
- Warmte terugwinnen van mechanische afzuiginstallatie in de kelder. Dat wordt mogelijk de eerste warmtepomp in huis
- Vervanging van de verwarmingsketel. Die is op, na 15 jaar trouwe dienst. We willen daar echter niet nog 15 jaar aan vast zitten, want we willen van het gas…
- Beter instellen van de lage temperatuurverwarming met de nieuwe ketel.
In de volgende aflevering lees je wat meer details over de maatregelen, kosten en keuzes die wij maken.
[…] is dat je je huis zo goed mogelijk isoleert. In het huis aan de Mozartstraat 15 is een uitgebreide thermografische test gedaan, waarin je kunt zien wat voor problemen je tegen kunt komen in een huis uit begin jaren […]