Op vrijdag 22 februari hebben we tijdens de wijkavond over de energietransitie ook gesproken over de mogelijkheid om een zonnepark bij het Nederlands Openluchtmuseum te realiseren.
Waarom Zon op NOM?
De uitdaging van de energietransitie is dat we van het aardgas af gaan. Op een gegeven moment. Wanneer is nog niet duidelijk.
Wat is wel duidelijk?
Energie die je NIET gebruikt is de goedkoopste energie. Dus energieverbruik terugbrengen in je huis is iets waar je geen spijt van zult krijgen. Zie de pagina’s over warmtehuishouding voor handreikingen en tips voor de huizen in onze wijk.
En, voor de toekomst is opwekken van duurzame energie cruciaal.
Daarom is Duurzaam Craneveer al enige tijd op zoek geweest naar een geschikte locatie. Nadat gesprekken bij Rijnstate en Propersona (zonnepanelen op hun daken) resulteerde in veel zonnepanelen (fantastisch!), maar niet voor de wijk (jammer), zijn we bij het Nederlands Openluchtmuseum (NOM) gaan praten.
Zon op NOM
Het Nederlands Openluchtmuseum wil graag meewerken, en stelt de parkeerplaats ter beschikking om zonnepanelen op carports te installeren.
De buurtcooperatie
Dus, er moet veel georganiseerd worden:
- We organiseren Zon op NOM in de vorm van een buurtcoöperatie
- We maken gebruik van de postcoderoosregeling
- De buurtcoöperatie investeert in de zonnepanelen en een netwerkaansluiting
- Een paneel/certificaat kost ongeveer € 300 (NB: dit is hele ruwe maar realistische indicatie, rekening houdend met de relatief dure carportconstructie)
- De kortingsregeling is gegarandeerd voor 15 jaar
- Bedrijven mogen ook deel uitmaken van de coöperatie mits zij een kleinverbruik aansluiting hebben
- Subsidie van de provincie van 20% van de investering bij 50 leden die meedoen
- De leden/investeerders moeten binnen de postcoderoos wonen
- De leden/deelnemers nemen de opgewekte energie af en worden klant van Greenchoice (of niet, maar dan betaal je de bijdrage die Greenchoice aan de coöperatie zou betalen)
Gaat het gebeuren, en wanneer?
De belangrijkste stap waar nu aan gewerkt wordt is het doorrekenen van de busines case: is het financieel haalbaar?
De benodigde carportconstructie maakt dat de kosten hoog zijn, en in principe is het zonnepark daardoor minder rendabel. We zoeken naar mogelijkheden om kosten te reduceren, opbrengsten te verhogen, slimme financiering, etc.
De planning, zoals nu voorzien:
- 2019: voorbereidend werk (business case verder uitwerken, oprichting coöperatie, vergunningen, potentiële deelnemers werven, etc.)
- eind 2019: besluit om het park aan te leggen, op basis een sluitende en aantrekkelijke business case
- begin 2020: realisatie zonnepark.
Meedoen? Wie het eerst komt, die het eerst maalt
Er zijn voor het zonnepark bij het Nederlands Openluchtmuseum in totaal maximaal ongeveer 4.000 certificaten beschikbaar voor een nog nader te bepalen bedrag (ruwe inschatting momenteel: €300 per certificaat). Indien er voor meer certificaten wordt ingeschreven dan er beschikbaar zijn, zal de coöperatie deze verdelen op volgorde van inschrijving en zó, dat er voldoende mensen aan het project deelnemen.
Via dit formulier kunt u uw interesse kenbaar maken. De eerste 30 inschrijvers (op de wijkavond van 22 februari 2019) krijgen dit formulier al in de mail.
Geef een reactie