Onze wijk is sinds 2019 een Wijk van de Toekomst. Samen met andere wijken in Gelderland hebben we geld gekregen van gemeente en provincie om een transitieplan voor de wijk te schrijven. Dit is geen plan om zo snel mogelijk van het gas af te gaan maar een verkenning van welke mogelijkheden er voor ons als wijk zijn. En hoe we deze mogelijkheden kunnen benutten. Hoe we de transitie naar CO2 neutraal inzetten.
Wat hebben we gedaan?
In het kader van het transitieplan hebben we veel onderzoek gedaan naar alle mogelijkheden en ontwikkelingen rondom energie en wijktransities. We hebben ook gesprekken gevoerd met 18 bedrijven in de wijk, een enquête uitgezet onder alle bewoners en recent onder huurders. Ook hebben we de activiteiten voor de wijk zoals de warmtecamera scans, appeltaartgesprekken en artikelen in de Craneveer wat beter georganiseerd. We hebben een camera voor de warmte scans gekocht, luchtkwaliteitsmeters en slimme stekkers om uit te lenen en we hebben deze site ontwikkeld.
Voorlopige conclusies
We krijgen geen warmtenet. Want een aansluiting aan het grote warmtenet wat gevoed wordt door de afvalverbranding in Duiven is niet rendabel en voor een lokaal warmtenet hebben we geen warmtebron. Ook zal het lastig worden om het warmtenet binnen de wijk aan te leggen door de hoogte verschillen. De heuvel af bij Cranevelt en de heuvel op en af bij de Diepenbrocklaan en Hazegrietje. Hiervoor zijn aanpassingen aan het net nodig waardoor de waterdruk op peil blijft. Dit zal de kosten voor aanleggen fors verhogen.
Waterstof en groen gas zijn vooralsnog te beperkt beschikbaar om in te zetten. En veel nieuwe technieken zijn nog niet klaar voor de markt.
Wat kun je nu al doen?
- De warmtevraag verlagen door isoleren en aanpassen van het gedrag is een stap waar we nooit spijt van gaan krijgen. Kijk bij mijn energie hoe je dat doet. Het spaart op je kosten, het verhoogt het comfort in de woning en op termijn kunnen allerlei technieken alsnog worden aangesloten.
- Overstappen op elektrische waterverwarming voor douche en keuken en koken op inductie zorgt voor een verlaging van 30 procent op het gasverbruik.
- Volledig overstappen op elektrische ruimteverwarming door middel van een warmtepomp of infraroodpanelen is een optie. Maar het vraagt hele goede isolatie van je woning om het lekker warm te hebben in de winter. Wel komen er nu al warmtepompen op de markt die het water warmer kunnen stoken. Maar ze zijn duurder en gebruiken veel meer energie.
Lees meer in het transitieplan via deze link.
En hoe nu verder?
Op basis van het transitieplan hebben we voor 2022 een werkplan gemaakt. Dit is deels een wensenlijst van wat we allemaal willen doen. Je vindt het werkplan hier. Dus doe mee, meldt je aan en help om onze wijk een duurzame toekomstbestendige wijk te maken!