Zelf duurzame energie opwekken is voor iedereen mogelijk! Energie opwekken kan door zonnepanelen op je dak te plaatsen, door windenergie uit een eigen stukje windmolen, of door samen met je buurt aan de slag te gaan duurzame projecten op te zetten (zie Zon op Nom).
Energie opwekken door middel van zonnepanelen is in Nederland verreweg de meest populaire vorm van zelf energie opwekken. Zonnepanelen worden steeds goedkoper, efficiënter en compacter. Daarnaast zijn de panelen ook steeds eenvoudiger te installeren en te onderhouden. Er zijn verschillende soorten panelen, voor het opwekken van elektriciteit, voor het opvangen van zonnewarmte, of een combinatie van die twee.
Zonnepanelen om elektriciteit op te wekken
Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit via photo voltaic cellen (PV).
Heb je een geschikt dak, dan is het verstandig om zonnepanelen aan te schaffen. Zelfs als je de financiële middelen niet direct hebt dan kun je met aantrekkelijke leningen al snel genieten van zonne-energie. De panelen leveren elke dag kilowatturen die je energierekening omlaag brengt. Juist Nederland is bij uitstek het geschikte land voor zonne-energie. Niet alleen omdat het aantal zonuren ruimschoots voldoende is om genoeg kilowatturen op te wekken, maar ook omdat wij in Nederland de teruglevering van kilowatturen mogen verrekenen met de geleverde stroom op momenten dat de panelen niet of te weinig kilowatturen leveren (salderings regeling). Waarom dan nog wachten?
Salderingsregeling
Let wel op; de salderingsregeling die ervoor zorgt dat we de stroom die we aan het net leveren, 1-op-1 mogen verrekenen met stroom die we afnemen, gaat op de schop. Vanaf 1 januari 2023 wordt de regeling langzaam afgebouwd naar uiteindelijk 0 in 2031. Op dit moment valt nog 100% van de stroom die u teruglevert, onder de salderingsregeling. Van 2023 tot 2031 neemt dat percentage elk jaar af, om uiteindelijk op 0 te eindigen. Dat betekent dat van alle stroom die u aan het net teruglevert voor een deel het volle pond wordt vergoed. Maar voor de overige krijgt u ook nog steeds wat, alleen niet meer zoveel: hiervoor krijgt u, zoals de minister het verwoordt, een ‘redelijke vergoeding’. Deze ligt een stuk onder de stroomprijs inclusief heffingen en belastingen, maar is zeker niet verwaarloosbaar. Dit betekend dat een investering in zonnepanelen zich nog altijd de moeite loont, en kan een behoorlijke opbrengst geven over de komende 12 jaar èn daarna. Verder kan dan door het eigen verbruik te verhogen de opbrengst nog een stuk verder worden verhoogd. Kijk ook op “Hier opgewekt” voor: Wat leveren zonnepanelen nog op als de salderingsregeling wordt afgeschaft?
Meer informatie over zonnepanelen
Vind alles over zonnepanelen op Zonnepanelen.net, het advies platform voor zonnepanelen. Kijk ook naar PolderPV.nl voor detail analyses van de zonnestroom markt. Denk je aan zonnepanelen op je dak? Op de Nationale Zonne Atlas staat de zonpotentie van alle 13.5 mln Nederlandse daken en die van je eigen dak. Waar let je op als je zonnepanelen wilt kopen? Kijk bv op de site van de consumentenbond voor tips.
Zonnepanelen huren
Als je zelf geen geld beschikbaar hebt om zonnepanelen te kopen is huren een goede optie. Bedrijven zoals Zelfstroom, HalloStroom, en Solease zijn verhuurders van panelen. Zij komen de panelen installeren en zorgen voor onderhoud. Je betaalt maandelijks een vast bedrag dat is opgebouwd uit huur en kosten voor je aanvullende energie. Deze energiekosten zijn meestal lager dan je huidige kosten voor energie. Na verloop van tijd kun je de panelen meestal overnemen.
Heb je wel geld beschikbaar voor de investering, dan is zelf kopen veel gunstiger. Op de site van de consumentenbond wordt aangegeven dat zelf aanschaffen met een duurzaamheidslening gunstiger is dan huren.
Zonnecollectoren om warm water te maken (zonneboiler systeem)
Een zonneboiler is een aanvullend systeem dat ondersteuning biedt aan het bestaande verwarmingssysteem of de warm tapwater voorziening. Wanneer je er voor kiest om een zonneboiler aan te schaffen voor het warme tapwater, dan zal er een aparte boiler worden geïnstalleerd in combinatie met zonnecollectoren op het dak. Over het algemeen zal de zonneboiler jaarlijks circa 50% van de warm tapwaterbehoefte afdekken. Het bestaande verwarmingssysteem (in de meeste gevallen een cv-ketel) zal het overige voor haar rekening nemen.
De zonnecollector is het meest zichtbare onderdeel van de zonneboiler. De zonnecollector wordt op uw dak geïnstalleerd. De zonnecollector vangt zonlicht op en gebruikt deze warmte voor het verwarmen van een vloeistof. Deze vloeistof kan een temperatuur van wel 90 graden Celcius bereiken. De opgewarmde vloeistof wordt via een buizensysteem naar het voorraadvat gestuurd dat gevuld is met leidingwater. De vloeistof verwarmd door middel van warmteoverdracht het water in het vat. Wanneer de vloeistof in het buizensysteem is afgekoeld, wordt het weer terug gepompt naar de zonnecollector om opnieuw op te warmen. Zie duurzaambouwloket.nl voor meer info.
PVT Zonnepanelen om elektriciteit op te wekken en warm water te maken
PVT-panelen zijn photovoltaïsche en thermische panelen ineen. Andere namen voor PVT-panelen zijn: hybride panelen, pvt zonnepanelen, thermische zonnepanelen, Thermodynamische zonnepanelen, combi-panelen, of panelen met thermische zonnecollectoren. Een PVT-systeem is in feite een combinatie van een traditioneel zonnepaneel en een zonnecollector in één. PVT zonnepanelen wekken dus én elektriciteit op én de warmte van de zon kan gebruikt worden om water te verwarmen. Het koelmiddel van het thermische paneel deel absorbeert de warmte uit de omgeving tijdens zon, wind en regen, zowel overdag als ’s nachts. PVT panelen kunnen dus een goede (alternatieve) bron zijn voor warmtepompen.
Met een verwarmings systeem gebaseerd op PVT-panelen en een warmtepomp is het in principe mogelijk een woning geheel op duurzame wijze van warmte, warm tapwater en elektriciteit te voorzien. Zónder gas. En dat in alle seizoenen, 24 uur per dag. Een PVT-systeem is de oplossing:
- Als je energie voor stroom en warm water duurzaam wilt opwekken
- Als je je huis via zonne-energie wilt verwarmen
- Als je beperkt dakoppervlak zo maximaal mogelijk wilt benutten
- Als je een mooie en passende oplossing zoekt
Er kleeft een aantal nadelen aan PVT-systemen. Ze zijn nog relatief duur. In de winter haalt de thermische zonnecollector niet altijd de juiste temperatuur en in de zomer is het buffervat snel opgewarmd waardoor de thermische zonnecollector zichzelf uit zal schakelen. In de winter is de vraag naar warmte het hoogst en de opbrengst van het thermische zonnepaneel het laagst en in de zomer kan het geïsoleerde PVT-paneel, zodra het buffervat is verwarmd, haar warmte niet meer kwijt en heeft het een negatieve impact op de prestaties van het PVT-paneel. En dat terwijl men juist in de zomer zoveel mogelijk elektrisch rendement wenst, immers we mogen nog gewoon salderen. Zie hier meer over PVT panelen als bron voor een warmtepomp.