Ga jij iets aan je huis doen, weet dan dat zeker is dat aardgas gaat verdwijnen. Het advies is: bij renovatie, verhuizing, groot onderhoud: doe het meteen goed. Daarom publiceren we enkele handreikingen.
In Deel 1 kon je lezen over het stappenplan waarmee je orde kunt scheppen in de vele keuzes die je te maken hebt. In dit tweede deel nemen we je mee in één van de eerste dingen die je moet doen: energie besparen. Dit artikel verscheen ook in de wijkkrant (Craneveer, herfst 2018).
De basis, altijd doen!
Waarschijnlijk heb je al heel vaak gehoord:
- Vervang je lampen door ledlampen.
- Oude koelkast, (af)wasmachine? Een nieuwe kost wat, maar die kosten heb je snel terugverdiend door de lagere energielast (label A++).
- Spannender wordt het al wanneer je een nieuwe droger koopt. Al eens aan een warmtepompdroger gedacht? Misschien wat duurder, maar ook hier geldt weer: in het gebruik stukken zuiniger. Een slim opgehangen waslijn doet het ook erg goed.
- En toe aan een nieuw gasfornuis: ga voor inductie!
Tips voor als je je huis gaat aanpakken
De meeste energie gaat naar de verwarming van ons huis. Dus, daar is ook de meeste winst te halen.
Wist je dat in onze wijk vorige winter minimaal 45 huizenbezitters maatregelen hebben genomen (isolatie, zonnepanelen)?
We merken het niet alleen aan het succes van die actie. Ook aan het aantal vragen dat we binnenkrijgen. Bijna altijd gaat het hierom: welke maatregelen zijn slim voor mijn huis, en waar moet ik dan op letten?
Op basis van de vijf uitgebreide thermografische scans die we afgelopen voorjaar hebben uitgevoerd kunnen we de volgende tips geven:
- Zorg voor een goede ‘muts’ op je huis (dakisolatie, luchtdicht aangebracht). Daarmee voorkom je ‘schoorsteenwerking’ van het huis: warme lucht die opstijgt door het trapgat en via vele kieren door het dak het huis verlaat.
Dit huis staat niet in brand. Het is rook van een rookmachientje dat op zolder staat. Zichtbaar is hoe lek deze dakconstructie is. Het huis van de buren rookt lekker mee. - Kierdichting bij openslaande ramen en deuren (voordeur!), én let daarbij op kieren tussen kozijnen en metselwerk. Een gang die in de winter niet warm te krijgen is, wijst op het binnentrekken van koude lucht door de schoorsteenwerking).
De foto van de voordeur laat zien waarom het in deze gang in de winter niet warm te krijgen is. Veel koude lucht komt binnen (de koude luchtstroom is op dit warmtebeeld goed zichtbaar in de linkerbovenhoek)
- Spouwmuurisolatie is in de meeste gevallen verstandig.
Vloerisolatie voorkomt koude en vocht vanuit de kruipruimte die het huis in trekt. Let daarbij op de details (luchtdicht!) langs muren, tussen isolatieplaten en langs vloerbalken
Onderstaande foto laat zien wat er gebeurt als de platen onder de vloer niet goed aansluiten: koude ‘strepen’ in de vloer, onder het vloerkleedje.
- Let op details en afwerking bij aanbouw, uitbouw en dakkapellen. We komen bij recente aanbouwen veel luchtlekken tegen omdat er in het werk onvoldoende aandacht was voor warmte- en/of luchtlekken via de constructie.
Zie onderstaande twee foto’s van hetzelfde plafond. Rechts de thermografische foto die duidelijk de koude lucht laat zien die boven het plafond naar binnen komt in de uitbouw uit 2007. De 15cm isolatie bovenop het platte dak ligt daar nu voor niks.