Ga jij iets aan je huis doen? Houd in je achterhoofd dat op den duur het aardgas gaat verdwijnen.
Het advies is: bij renovatie, verhuizing, groot onderhoud: Denk aan de warmtehuishouding, en maak een stappenplan. Daarvoor in dit eerste artikel (dat ook in de Craneveer verscheen, zomer 2018) enkele handreikingen.
Stappenplan
- Bepaal je ambitie, en je budget, voor de langere termijn: wat wil jij met je huis? Gegeven is dat vrijwel alle alternatieven voor aardgas vragen om een goed geïsoleerd huis.
- Onderzoek financieringsmogelijkheden. Met subsidie of goedkope duurzaamheidsleningen kan je de last verlichten. Bovendien: veel investeringen in je huis leiden direct tot een lagere energierekening.
Zie de Energiesubsidiewijzer voor een goed overzicht van alle mogelijkheden om je ambities te financieren - Maak een plan: zorg dat je weet waar de problemen zitten in jouw huis, en plan:
- isolatie
- ventilatie
- installatie (verwarming, verkoeling).
Het hoeft niet allemaal in één keer.
- Houd de ontwikkelingen in de wijk in de gaten. Sommige voorzieningen kan je beter collectief oppakken.
- Win advies in. Het is altijd verstandig om een specialist te vragen met je mee te kijken. Houd er rekening mee dat goed, onafhankelijk advies niet gratis is.
Tips
- elk moment dat je een grote klus in je huis aanpakt: vraag jezelf af wat je kunt doen aan isolatie, ventilatie en installatie voor de lange termijn
- isoleren? Zorg voor tochtdichte uitvoering. We komen in alle vijf de huizen veel onnodig warmteverlies tegen doordat bij het aanbrengen (isolatie, ramen, deuren, dakkapel) te weinig aandacht is voor tochtdichte uitvoering.
- warmtepompen en WTW (mechanische ventilatie met warmteterugwinning) kunnen zo geïnstalleerd worden dat ook koeling mogelijk is.