Isoleren? Ventileren! Om comfortabel en gezond te leven heeft een mens 20 m³ verse lucht per uur nodig. Bij oude woningen is dit vaak geen probleem omdat de lucht langs gaten en kieren vernieuwd wordt. Dat is tocht. In nieuwbouwwoningen of grondig gerenoveerde (en geïsoleerde) huizen is vaak een automatisch ventilatiesysteem nodig dat verse lucht aanvoert en vervuilde lucht afvoert.
Tocht ≠ ventilatie
Op de bank last van koude voeten? Aan tafel een koude rug? Dat kan een koude muur, vloer of plafond zijn, maar het kan ook een koude luchtstroom zijn, uit de vloer, door kieren langs het kozijn, of onder de gangdeur door de woonkamer in. En het vervelende met ‘natuurlijke ventilatie’ (ook wel tocht genoemd) is dat de luchtstroom afhankelijk is van de windsnelheid.
Zorg voor ventilatie
Goed isoleren is nodig om muffe luchtjes tegen te gaan, maar vooral voor je gezondheid. Van een slecht geventileerde ruimte kun je hoofdpijn krijgen. Maar door slechte ventilatie ontstaat ook condensatievocht en een hoge luchtvochtigheidsgraad heeft bijvoorbeeld een negatief effect op astma en reuma. Ook kun je te maken krijgen met loskomend behang of verf, schimmels, houtrot, beschadigd pleisterwerk en ongedierte. Via onze website kun je een luchtkwaliteitsmeter lenen. Via een heldere display lees je de kwaliteit van de binnenlucht af in gehalte CO2 en fijnstof. Als je hem aan je wifi koppelt worden de waardes vergeleken met een meetpunt in Arnhem. Vraag hem aan via deze link.
Houd je ventilatie schoon
Sommige, nieuwe woningen in onze wijk hebben een mechanisch ventilatiesysteem. Het luchtkanaal daarvan moet af en toe schoongemaakt worden. Heb je ventilatieroosters bij je raam, maak de gaatjes dan af en toe schoon met je stofzuiger, zodat ze goed open blijven.
Meer informatie?
Het regionaal energieloket heeft een uitgebreide uitleg van de verschillende mogelijkheden voor ventilatie in je woningen.
Andere bronnen van informatie; Duurzaam Bouwloket, Milieu Centraal, ventilatiesysteemabcd.nl of download Ventilatie_ABC.pdf.