De kwaliteit van de lucht in huis is belangrijk voor je gezondheid maar ook voor je energieverbruik. Het vochtgehalte, de concentratie CO2 en het fijnstof in huis zijn belangrijke indicatoren. Door de kwaliteit van de lucht te meten weet je of je moet ventileren, bevochtigen of ontvochtigen.
CO2 gehalte
De CO2–concentratie is een goede indicator van andere verontreinigingen die door mensen verspreid worden en een goede indicator voor ventilatie in ruimten waar mensen aanwezig zijn.
Fijnstof
Met fijnstof worden alle stofdeeltjes in de lucht bedoeld. Het is een verzamelnaam van deeltjes van verschillende grootte, tot maximaal 10 micrometer (µm) doorsnede. Deeltjes bestaand uit zwaveldioxide, stikstofoxiden en ammoniak vormen het grootste deel, ook elementair koolstof en koolstofverbindingen dragen bij aan fijnstof. Houtstook draagt bij aan fijnstof in huis net als katten en hondenharen, huidschilfers en pollen.
De twee belangrijkste ‘maten’ voor fijnstof zijn PM10 (Particulate Matter, fijnstof dus, met een grootte tot 10 micrometer) en PM2,5 (fijnstof met een grootte tot maximaal 2,5 micrometer). PM2,5 is daarom een deel uit de fractie PM10. Fijnstof is een belangrijke veroorzaker van allergische klachten.
Te lage luchtvochtigheid in huis
Als de luchtvochtigheid in huis te laag is, krijgen veel mensen last van geïrriteerde luchtwegen, barstjes in de lippen, droge ogen of soms zelfs huidklachten. Ook voor het huis zelf is een lage luchtvochtigheid niet goed. Het hout in huis kan gaan barsten en scheuren, omdat hout door uitdroging krimpt. Dat geldt voor houten meubels, maar ook voor bijvoorbeeld je vloer en kozijnen.
Te hoge luchtvochtigheid in huis
Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan schimmel veroorzaken. Houten meubels, vloeren en kozijnen nemen het vocht op en zetten uit. Mensen hebben het bij een te hoge luchtvochtigheid vaak erg warm, omdat ze via de lucht hun warmte niet goed kwijt kunnen. Een ideale luchtvochtigheid in huis is dus niet alleen ideaal, maar ook echt nodig om fijn te wonen. Nog een nadeel is dat je meer moet stoken bij een te hoge luchtvochtigheid. Het kost namelijk meer energie om vochtige lucht warm te maken.
Makkelijke tips voor de optimale luchtvochtigheid in huis
- Lucht je huis iedere dag door de ramen open te zetten
- Zet de mechanische ventilatie niet uit
- Gebruik tijdens het koken bij voorkeur deksels op de pannen
- Zet de afzuigkap aan tijdens het koken
- Zorg dat de stoom bij het douchen weg kan
- Maak na het douchen de natte muren en glazen wanden droog met een raamtrekker
- Droog je was buiten als het kan
Leen een luchtkwaliteitsmeter via het vragenformulier dan maken we een afspraak waar je er een op kunt halen.
Meet jouw luchtkwaliteit
Via het vragenformulier kan je een afspraak maken voor het tijdelijk lenen van een luchtkwaliteitsmeter
Vraag aan!