Verwarmen op gas?
Wij werken in onze wijk naar een verlaging van de CO2 uitstoot. Of dat met of zonder aardgas is weten we niet. Er zijn verschillende mogelijkheden en er ontstaan steeds nieuwe inzichten over wat goed en wat slecht is.
Zo was biomassa tot vorig jaar een van de belangrijkste oplossingen voor Nederland. En inmiddels wordt deze optie als ongewenst beschouwd door de meeste experts. Maar wat is er dan wel mogelijk? Op de website van Hier verwarmt staat helder beschreven wat duurzaam verwarmen precies betekent.
Ingenieursbureau CE Delft heeft een actueel overzicht van verwarmingstechnieken die bewoners kunnen kiezen voor het verwarmen van hun huis of voor warm tapwater. Denk aan warmtepompen, pelletkachels en (hybride) HR-ketels. Het gaat hierbij om technieken die je vandaag kunt kopen en in je woning toepassen. De factsheets geven je inzicht in de mogelijkheden die er zijn, de voors en tegens en de randvoorwaarden van de verschillende technieken. Wil je dieper in de materie kijk dan bij de factsheets van het expertise centrum warmte (ECW)
Groen gas
Vrijwel alle ketels draaien op aardgas. Ook uit biomassa (mest, GFT-afval, hout, …) kan brandbaar gas gemaakt worden (biogas), dat eventueel opgewerkt kan worden tot aardgaskwaliteit (groen gas).
Groen gas kan direct in een aardgasketel verbrand worden, voor biogas is een aangepaste ketel nodig. Naar verwachting zal er echter niet genoeg biomassa beschikbaar zijn om alle huishoudens in Nederland op deze manier te verwarmen.
Bedenk dat het organisch materiaal waarvan velen denken dat het benut kan worden, nu ook benut wordt bijvoorbeeld als compost, als grondstof voor circulaire bouwmaterialen, als mest of het wordt al gebruikt als brandstof bijvoorbeeld voor pellets voor houtkachels.
Waterstof
Aangepaste HR-ketels kunnen ook op groene waterstof draaien. Groene waterstof wordt gemaakt van water en groene stroom. Dit zal naar verwachting niet voldoende beschikbaar zijn voor huishoudens in Nederland.
Wanneer we alle mogelijkheden voor duurzame energie in Nederland hebben ingezet (bv. windmolenparken op zee en op land, zonnepanelen op alle daken, geothermie) dan blijft er inderdaad energie over die omgezet kan worden in waterstof.
Echter, deze waterstof is in eerste instantie nodig voor grootverbruikers transport (vliegtuigen, boten, vrachtverkeer) en zware industrie (DSM, Tata Steel etc.)
De tweede categorie die in aanmerking komt voor de inzet van waterstof zijn monumenten zoals musea, oude kastelen en herenhuizen die het gezicht van een stadscentrum bepalen.
Er is daarna volgens experts niet meer genoeg gas beschikbaar voor jaren dertig woonwijken zoals de onze.