Je energierekening kan flink omlaag als je je huis isoleert. En dankzij de subsidiemogelijkheden verdien je je investering ook binnen een redelijke tijd terug. We zetten een paar zaken voor je op een rij. Meer informatie vind je op isolatie-info.nl en bij Milieu Centraal
Waarom zou je isoleren?
- Lagere energierekening: de warmte blijft binnen, dus je hoeft minder te stoken. Simpel.
- Meer wooncomfort: het is warmer en je heb minder last van tocht met goede isolatie. En omgekeerd: met isolatie blijft het binnen langer fris als het buiten warm is. Veel isolatiematerialen leveren overigens ook geluidsisolatie, waardoor je binnen minder last hebt van geluiden van buitenaf. Zorg wel voor goede ventilatie om vochtproblemen te voorkomen.
- Milieuvriendelijk: minder stoken betekent minder CO2 en daarmee ga je klimaatverandering tegen. Sommige isolatiematerialen zelf worden als vervuilend beschouwd, maar er bestaan tegenwoordig ook ecologische alternatieven om te isoleren.
- Beter energielabel: een woning met een gunstig energielabel is aantrekkelijk voor kopers en levert bij verkoop meer op.
Hoe isoleer je?
Als je gaat isoleren doe het dan zo goed mogelijk. Gebruik de beste isolatie die past en die je je kunt veroorloven. Voor het aanbrengen van isolatie betaal je één keer, maar de besparing zie je elk jaar terug op je energierekening. Bovendien draagt het bij aan de waarde van je woning. Hieronder staat per ruimte welke Rc waarde aanbevolen wordt. Rc is de isolatiewaarde van het materiaal in de constructie. Rd is de isolatiewaarde van het materiaal zelf. De Rd is dus meestal lager dan de Rc waarde die je wilt behalen.
- Bij het dak kies je een isolatiewaarde van minimaal Rc 6,0 (let op! dit is een steen of glaswolpakket van minstens 20-24 centimeter dik). Door je dak te isoleren voorkom je dat de warmte aan de bovenkant van je huis ontsnapt. De gemiddelde investering kun je vergelijken met een rente van 8% op je spaargeld volgens Milieu Centraal. Als je zelf je dak isoleert zijn de kosten laag. Maar óók als je de dakisolatie laat aanbrengen door een bedrijf, is het een goede besteding van je geld.
- Voor de muur; Rc 4,5. Bij oudere huizen met spouw haal je die isolatie waarde niet met alleen spouwmuurisolatie. Maar dit is een no-regret maatregel. Je huist wordt droger, je verliest minder warmte en daardoor wordt het comfortabeler in huis. Later kun je dan alsnog een voorzetwand plaatsen voor optimale isolatie.
- Voor de vloer; Rc 5 . Dit kan door middel van Tonzon zakken tussen of onder balken, de zo ontstane luchtkamers houden de warmte goed vast en geven die zelfs terug. Een andere methode zijn thermoskussens, dit is een soort meerlaags bubbeltjes folie met een reflecterende laag. Ook met glas en steenwol kun je goed isoleren maar je hebt een flink pakket nodig om de RC 5 te halen.
- De ramen vervang je als het kan door triple glas en anders HR++. HR+ heeft niet de voorkeur, het prijsverschil met HR++ is heel klein, het verschil in isolatiegraad is enorm. Als je al HR+ glas hebt of dubbel glas loont het de moeite en de investering om dat te laten vervangen door HR++ of triple glas. De terugverdientijd is iets langer maar de winst in comfort voel je meteen.
Welk isolatiemateriaal kies je
Voor vloer, muur en dak kun je kiezen uit
- isolatiedekens (b.v. glaswol, rotswol)
- isolatieplaten (b.v. PIR, PUR)
- gespoten isolatie (PUR-schuim)
- inblaasisolatie (b.v. papiervlokken, inblaaswol, EPS korrels) (vlokken of korrels werken allebei even goed en worden afhankelijk van jouw situatie (smal, breed, vervuiling) aangebracht).
- Isolatie kussens (bv. tonzon luchtkamers of thermoskussens)
Wat het beste isolatiemateriaal is voor jouw situatie, is onder meer afhankelijk van de isolatieklus en je budget. Op de website van Milieu Centraal worden de materialen, technieken en overwegingen uitgebreid toegelicht.
Terugverdientijd
De terugverdientijd is onder meer afhankelijk van de energiebesparing die je bereikt (en dat hangt weer van je startsituatie) en de kosten van de isolatiewerken. Er zijn een paar factoren van belang:
- Te isoleren oppervlak en isolatiewijze: Het scheelt nogal of je je dak aan de binnenkant of de buitenkant laat isoleren. En of er breekwerk nodig is voor het isoleren van je bestaande vloer.
- Oppervlakte: hoe meer vierkante meters van isolatiemateriaal moeten voorzien worden, hoe lager de prijs per m2 normaal gezien zal liggen.
- (Dikte van) het isolatiemateriaal: de kosten zijn onder meer afhankelijk van de isolatiewaarde en de dikte van het gekozen isolatiemateriaal. Hoe beter een materiaal isoleert, hoe dunner de benodigde isolatielaag zal zijn.
- Afwerking: na sommige isolatiewerken, bijvoorbeeld muurisolatie aan de buitenkant, is een nieuwe afwerkingslaag nodig.
- Subsidies: je kunt een deel van de kosten van de isolatiewerken terugverdienen via isolatiesubsidies.
- De isolatiespecialist: de prijzen van verschillende isolatiespecialisten variëren. Vraag daarom offertes aan bij meerdere professionals