April bracht vele heerlijke zonnige dagen: genieten in de tuin en lekker buiten eten. Maar ook was de warmte in huis al voelbaar. Zeker nu we in Corona-tijd aan huis gekluisterd zijn. En dan moet de zomer nog beginnen…
Duurzaam Craneveer had in april een bijeenkomst gepland in de Buurtfabriek over isolatie en andere mogelijkheden om je huis koel te houden, maar die kon door de coronamaatregelen niet door gaan.
We hebben daarom één van de experts die zou spreken op deze bijeenkomst, Peter van der Kleij van Plushuis, een aantal vragen gesteld over dit onderwerp. Door tijdig maatregelen te treffen, kun je de temperatuur in je woning op hete dagen met wel vijf graden verlagen. En dat hoeft niet perse veel geld te kosten.
Gedrag, en eenvoudige maatregelen
Welke goedkope, simpele maatregelen kun je nemen om je huis zo koel mogelijk te houden tijdens hete dagen?
- Houd ramen en deuren overdag dicht en ga pas ventileren als het buiten is afgekoeld, dus ’s avonds, ’s nachts of in de vroege ochtend.
- Houd de zon buiten en gebruik gordijnen, buitenzonwering of screens. Als je geen buitenzonwering hebt, zijn rieten of bamboe rolmatten van bijvoorbeeld Xenos een goedkope optie. Installeer ze aan de buitenkant!
- Beperk de warmteproductie in huis, bijvoorbeeld door wasdroger en oven zo min mogelijk te gebruiken.
- Op warme zomerse dagen is het vochtgehalte in huis vaak laag. De was drogen in huis kan verkoelend werken, zeker als je de natte was voor het open raam hangt.
- Een plafondventilator kan verlichting brengen.
Zonwering en isolatie
Welke eerste investering zou jij doen om je huis koel huis te houden? Wat loont het meest?
De zon buiten houden met zonwering aan de buitenzijde van je huis is het belangrijkst. Op de bovenste verdieping van het huis is het vaak het warmst. De temperatuur van een dak kan wel oplopen tot 75C, daarom is dakisolatie ook van groot belang. Wat materiaal betreft zijn er goede ervaringen met cellulose, houtvezel en vlas. Deze slaan de warmte op die binnendringt en geven die ’s nachts weer naar buiten af. Zo dringt er minder warmte je huis binnen. Deze bio-based materialen zorgen voor een betere buffer dan bijvoorbeeld steenwol en glaswol. In de zomer zijn de temperatuurverschillen vaak groter dan in de winter, daarom is die buffer van groot belang. Bij isoleren hoort onlosmakelijk het luchtdicht maken van je huis. Via kieren lekt in de winter veel warme lucht naar buiten, maar in de zomer is dat precies andersom!
Óp het dak
Kan een sedumdak een optie zijn voor een plat dak of aanbouw als isolatie? Of witte kiezels in plaats van zwart bitumen om de zon tegen te houden?
Sedum heeft een verkoelende werking als er water uit verdampt. Als een warme periode lang aanhoudt en het sedum droog wordt, is het koelend effect grotendeels verdwenen. Wit grind reflecteert de zonnewarmte deels en helpt ook tegen oververhitting. Let voor beide wel op het extra gewicht van 50 tot wel 100 kilo per vierkante meter. Zeker oude daken kunnen het gewicht van vele vierkante meters niet zomaar aan. Een andere optie is een wit gecoat plat dak, dit kan zeker schelen in de hoeveelheid warmte die binnen komt.
De ramen
Door de ramen komt ook een hoop warmte. Wat zijn mogelijkheden om hier iets aan te doen?
- Er zijn zonwerende folies die werken. Lees op de websites die je hierover vindt goed de ervaringen van klanten! Ze verkleuren wel het glas en dus ook het zicht naar buiten.
- Je kan ook kiezen voor zonwerend glas, zoals vierseizoenenglas. Belangrijk daarbij is hoeveel licht (de LTA-waarde) en hoeveel warmte het glas doorlaat (de ZTA- of g-waarde). Bedenk wel dat zonwerend glas in de winter ook minder zonnewarmte binnenlaat.
Het effect
Heb je enig idee hoeveel graden het in huis kan schelen als je bepaalde isolatiemaatregelen neemt?
Als je meerdere maatregelen neemt om de warmte buiten te houden, kan het in huis wel 5 graden koeler blijven in de zomer. De maatregelen in volgorde van prioriteit zijn:
- weren van zon-instraling
- dakisolatie
- gevelisolatie
Wanneer is het goede moment
Wanneer is een goed moment om hier mee aan de slag te gaan en hoe vind ik de juiste partij om mij te adviseren?
Ga vooral aan de slag op het moment dat iets onderhoud vraagt en kijk dan of verbeteringen mogelijk zijn. Op onze pagina’s over warmtehuishouding vind je een stappenplan, en veel handige handreikingen. Andere bruikbare sites: www.milieucentraal.nl, www.plushuis.nu.
Meer informatie kan je verwachten op onze online bijeenkomst over dit thema die we organiseren. Lees hier meer.
Arnhem Klimaatbestendig zegt
Je huis actief koelen doe je met groen. Groen verdampt namelijk water en dat zorgt voor verkoeling. Dus groen op je dak, maar ook Klimplanten tegen de gevel zijn heel effectief.
Zorg ook dat je tuin koel blijft door tegels eruit te halen en planten er in te zetten. Zo geeft een boom net zoveel verkoeling als 10 airco’s. Een boom voor je raam is een ideaal zonnescherm, net als een pergola die begroeit is met klimplanten.
Een groene tuin zorgt er ook voor dat er minder kans is op wateroverlast en verhoogd de biodiversiteit én de waarde van je huis.
Ga voor meer tips en hoe je zelf eenvoudig aan de slag kunt naar http://www.arnhemklimaatbestendig.nl
irene zegt
Wij hebben ooit uit overwegingen van inbraakpreventie rolluiken laten installeren. Bij extreme warmte zij ze heel effectief bij wijze van zonwering en het scheppen van koelte. Nog een voordeel: je kunt met neergelaten rolluiken ramen laten openstaan.
Emma zegt
Mijn ouders hebben een rieten dak op hun huis. In mijn ervaring helpt dat ook om het huis koel te houden. Natuurlijk is dak relatief onderhoudsintensief en heb je regelmatig een rieten dak reparatie nodig, maar ik vind het een van de allermooiste daken die er is! Daarnaast is het een slimme tip om de deuren en ramen dicht te houden in de zomer.