Onlangs kregen we een vraag van een buurtgenoot over onderhoud en schoonmaken van zonnepanelen. Daarom hier wat tips om op te letten, en bronnen waar je meer informatie kan vinden.
Aanschaf: waar let je op?
Op de site van MilieuCentraal vind je veel informatie:
- Tips over waar je panelen kunt plaatsen
- Een checklist voor het beoordelen van offertes
- Over certificaten en garantie
- Over het selecteren van een goede installateur (welke vragen stel je?)
- Administratieve zaken (o.a. registratie, BTW teruggave, etc.)
- Waar je kan vinden of er subsidieregelingen zijn in jouw regio
Onderhoud en controle
Als het zo is dat de opbrengst van je installatie tegenvalt, kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn. Belangrijk om in de gaten te houden:
Zijn je panelen schoon?
Vuil op de panelen – stof, vogelpoep, bladeren: elke vervuiling kan zonlicht tegenhouden. In het ergste geval zorgt een blad op één zonnepaneel ervoor dat de hele installatie veel minder energie oplevert.
Als je panelen schuin staan, en het regent, dan spoelt het meeste vuil er wel vanaf. Maar het kan goed zijn om je panelen visueel te inspecteren, en schoon te maken. Doe dat voorzichtig (volg instructies van de leverancier), want te aggressief schoonmaken levert onherstelbare schade op aan je installatie. En weet wat je doet, want werk op hoogte is gevaarlijk.
Valt er schaduw op je panelen?
Een schoorsteen of een groeiende boom kunnen schaduw geven die (een deel van de dag) de opbrengst van je installatie sterk kan reduceren, ook al valt de schaduw slechts op een klein deel van één van de panelen.
Eén kleine schaduw kan zorgen voor een flinke afname van de opbrengst van de hele installatie. Het gaat te ver om dat hier uit te leggen (zie bijv. de site van MilieuCentraal voor een heldere toelichting)
Is de omvormer nog in orde?
De omvormer kan een zwakke schakel zijn in je installatie. Zeker bij oudere installaties kan de elektronica in de omvormer de opbrengst van de panelen beperken.
Hoe oud zijn je panelen?
In de loop van de tijd neemt de opbrengst van zonnepanelen licht af. Ieder jaar wordt ongeveer een half procent minder stroom opgewekt. Na 25 jaar is het rendement van de zonnepanelen dus zo’n 12,5 procent lager dan in het eerste jaar.
Problemen in de installatie
Slecht aangesloten connectoren, een probleem met de omvormer: deze kunnen zorgen voor een lager rendement dan mogelijk is met de panelen op je dak.
Naast Milieucentraal kan je ook op de site Zonnepanelen-info een goed overzicht vinden over waar je op moet letten.
Sommige van bovenstaande zaken kan je mogelijk zelf, maar het kan goed zijn om een partner te vinden om je te helpen. Buurtgenoten hebben verschillende bedrijven genoemd waarmee ze goede ervaringen hadden (niet geverifieerd door ons): zie NextDoor
Je wilt energie opwekken, maar je hebt geen plek op je dak
Veel mensen in de wijk hebben al een voorinschrijving gedaan voor het zonnepark dat we willen gaan realiseren op de parkeerplaats van het Openluchtmuseum. Onder Zon op NOM (zie menu) vind je meer informatie, én een voorinschrijfformulier.
Geef een reactie