Een wonderlijk rendement
Het lijkt wel magie: een warmtepomp heeft een rendement van tussen de 400% en 600%!
Als je dat vertaalt naar energie: je stopt er 1 kW in, en er komt 4 tot 6 kW uit. Te mooi om waar te zijn.
En toch klopt het.
De energie die je er in stopt is elektrische energie (bij voorkeur opgewekt door zonnepanelen, of groene energie van je leverancier). En daarmee worden een paar pompen aangedreven (compressie, decompressie, etc.).
De warmte komt van bronnen buiten het huis: de lucht, of de bodem. Ook als het koud is.
Hoe dat werk, wordt op deze website helder uitgelegd., onder andere met een mooie animatie.
De beste oplossing voor ons?
Op dit site vindt je ook informatie over hoe je voor een bepaalde oplossing met warmtepompen kiest. Dat is namelijk geen eenvoudig verhaal, want hangt af van veel variabelen:
- De warmtevraag van de woning. Die warmtevraag hangt af van de grootte van de woning, de kierdichtheid en isolatie. Een slecht geïsoleerd, tochtig huis, zal met een warmtepomp relatief weinig comfort en winst opleveren. Zoals deze Nefit installateur op zijn website zegt:
Wij stellen dus nogal wat eisen aan de installatie van een warmtepomp en dat is niet voor niets, want een groot deel van de installaties functioneert teleurstellend slecht. Ook wij zijn helaas door schade en schande wijs geworden en willen zo voorkomen dat de warmtepomp voor zowel u als voor ons een teleurstelling wordt.
- De gebruikers. Wat is de gezinssamenstelling en wat is hun gedrag? Tieners zijn notoire lang-douchers bijvoorbeeld, die zo je hele warmwatervoorraad wegdouchen. Een warmtepom-installatie (zonder bijverwarming met gas of elektra) kan daar niet snel genoeg op reageren.
- Het afgiftesysteem. Een warmtepomp-installatie werkt het best met een boiler voor tapwater, vloerverwarming en lage-temperatuur-verwarming (LTV). Dat betekent bijvoorbeeld: vloerverwarming in woonkamer en badkamer, en grotere radiatoren in de overige vertrekken. LTV radiatoren zijn vaak groter/dikker, zodat ze met lagere temperaturen (< 45 °C) voldoende warmte kunnen afgeven; wist je dat LTV naast zuiniger, ook stukken comfortabeler is dan heet gestookte radiatoren?
- Bron voor de warmte-energie. Dat kan bijvoorbeeld de buitenlucht zijn (tot 3 °C schijnt dat goed te werken) of de bodem (al dan niet grondwater). Afhankelijk van grondsoorten, aanwezigheid/diepte van grondwater, ruimte om je huis of op je dak moet zorgvuldig de juiste (combinatie) gevonden worden. De huidige stand van de techniek maakt dat je alleen plezier hebt van een warmtepomp in heel goed geïsoleerde huizen (zie de opmerking hierboven).
Elk huis is weer anders – maatwerk dus…
In het algemeen kan gesteld worden:
Een renovatieproject waarbinnen gekozen wordt voor verregaande isolatie in combinatie met lage temperatuurverwarming biedt de ideale omstandigheden voor de toepassing van de warmtepomp. Hierbinnen is nog de keuze te maken voor een ventilatiewarmtepomp in hybride opstelling of een standalone buitenlucht warmtepomp. Welke combinatie van woning, afgiftesysteem, warmtepomp en externe energiebron wordt gekozen blijkt sterk samen te hangen met welk renovatiedoel wordt nagestreefd.
Op de website waar dit artikel op gebaseerd is (let op: veel informatie!) kan je goede overwegingen vinden voor het kiezen van een bepaalde oplossing. Omdat ontwikkelingen in de technologie snel gaan, moet je wel altijd je ogen en oren openhouden voor de laatste inzichten. Tegelijkertijd moet je niet maar blijven wachten, omdat er morgen of volgende week mogelijk een betere oplossing zal zijn.
Houvast voor het maken van keuzes
In de verschillende werkgroepen delen we daarom kennis, ervaringen en inzichten over onze huizen, keuzes die we gemaakt hebben, waar we blij van worden, en waar we misschien wel spijt van hebben.
Op die manier werken we met Duurzaam Craneveer aan het krijgen van houvast voor het maken van keuzes voor onze huizen.
Marie Louise zegt
Ik kreeg dit via greenchoice,https://www.greenchoice.nl/besparen/warmtepomp/ en denk regelmatig aan een warmtepomp, omdat ik ons gasverbruik terug wil brengen. Waar ik tegenop zie is het eventuele geluid dat de pomp maakt, ben zeer geluidgevoelig. Wie heeft ervaring met warmtepomp en wat is de investering buiten de pomp om geweest? Ben je er blij mee? Levert het op wat je ervan verwachtte?
David Berg zegt
Dag Marie Louise, ik heb enkele mensen die intussen ervaring hebben met een warmtepomp geattendeerd op jouw vraag. Ik hoop binnenkort hun reactie hier te zien verschijnen.
David Berg zegt
Antwoord van Jeffrey:
Ik ben erg tevreden over de warmtepomp. Wij hebben een Loria van Techneco. Dit is een apparaat, geheel ter vervanging van de cv ketel. Dus voor warm tapwater en voor cv. Ik vind het een vrij groot apparaat omdat er een 190 liter boiler in het apparaat is verwerkt. Je moet wel rekenen op ca 2 meter hoogte en een diameter van ca 80 cm (zeg ik uit het hoofd). Bij ons past ie echter prima achter de deur van de studeerkamer.
In de overweging zou ik meenemen dat de Loria eigenlijk alleen geschikt is voor “lage temperatuur verwarming” dus voor vloer verwarming is t bij uitstek geschikt. Op dit moment heeft de pomp het erg moeilijk omdat het de laatste dagen natuurlijk erg koud is en wij het huis (nog) met traditionele radiatoren verwarmen. Omdat de buitenlucht te koud is, kan er geen warmte omzet plaatsvinden en schakelt de pomp dan ook de verwarmings elementen in om bij te warmen. Warm tapwater is geen enkel probleem trouwens.
De buitenunit hangt bij ons aan de gevel. Ik begreep dat je huiverig was voor t geluid van de pomp. Ik vind dit geluid erg meevallen ook als ie op 100% draait. Wel is het aan te bevelen om de buiten unit op een dak (boven een afvoer/goot) te plaatsen. Er komt namelijk heel veel condenswatervrij wat aan de gevel zorgt voor een waterval. Techneco heeft hier een bak onder geplaatst maar is toch een gedoe.
Al met al een prima alternatief voor een cv zelfs met dit koude weer zolang je vloerverwarming aanlegt. Met radiatoren zoals wij nu hebben en de kou van de laatste dagen kan de pomp de verwarming van het huis eigenlijk (net) niet aan.
Ik schat in dat de pomp op jaarbasis zo’n 2500 kWh zal verbruiken aan energie (huishouden 5 personen) maar dan ben je wel je gasverbruik kwijt waardoor je jaarrekening tbv energie met ca 2/3 lager wordt.
Kosten van de Loria inclusief aanleggen zijn ca € 8.500,- en daarvan krijg je € 2.300,- subsidie retour.
Mocht je een keer willen kijken of luisteren of heb je nog andere vragen, dan ben je van harte welkom
Jeffrey (gegevens doorgestuurd aan Marie Louise)