‘Waarom bent u hier gekomen?’
‘Nou, zegt een buurtgenoot, ik wil eens kijken of er wat te verdienen valt’.
Anderen zijn gewoon nieuwsgierig. Weer en ander wil graag collectief inkopen en er zijn deskundigen, buurtbewoners die van energiemaatregelen hun vak hebben gemaakt; als ambtenaar van de gemeente en als eigenaar van een bedrijf in vloerisolatie.
Een aantal ouderen twijfelt.
‘Ja, wat doen wij eigenlijk hier, hè?
Die besparingsmaatregelen verdienen we nooit meer terug, wordt gegniffeld. Maar kan ook voor het milieu hè?
Dan bijten Rob en Sjoerd de spits af:
‘Wat een opkomst, prachtig!’
Ze zien voor zich dat de wijk vanaf 2050 van het gas af is en iedereen energieneutraal zijn eigen elektrische auto oplaadt.
‘Daar zijn we nog lang niet maar we kunnen er wel in stapjes naar toe werken’.
Rob is milieukundige en heeft al veel gedaan om zijn huis te isoleren. Hij wil nu graag met buurtbewoners een volgende stap zetten. Sjoerd ziet er ook een maatschappelijke omslag in.
‘Het is niet langer alleen aan overheden of de energiemaatschappijen om te bepalen waar onze energie vandaan komt. Het gaat om ons!’
Daar krijgt hij energie van. Beide heren maken deel uit van de werkgroep Duurzaam Craneveer.
Buurkracht
Muriel neemt het over. Zij werkt voor Buurkracht, een initiatief van Alliander omdat zij ook graag gewoon praktisch met de energieomslag bezig wil zijn. Buurkracht helpt nu al zo’n 185 andere buurten in Nederland en ondersteunt Duurzaam Craneveer met energiescans, slimme meters, communicatie, meedenken en inspireren. Op de Buurkracht buurtpagina kan je zelf je eigen energieverbruik inzien en vergelijken met anderen.
Wijkscan
Jimmie Jacobs heeft namens Buurkracht het energieverbruik in onze wijk onderzocht. Dat blijkt uit de vele sheets met voorbeelden en terugverdientijden. Er is voor sommigen in de buurt veel te winnen met zonneboilers, warmtewisselaars en isolatie. Of dat voor jou huis ook zo is, is niet te zeggen: elk huis is anders.
Samen in actie
Na de pauze zijn de stoelen aan de kant geschoven en hebben plaatsgemaakt voor tafels met een flip-over sheet, stiften en een werkgroeplid met een thema bij elke tafel.
David introduceert de werkgroepleden, die elk hun eigen vraag kort toelichten:
- Sjoerd wil zonnepanelen elders plaatsen omdat zijn dak voor zonnepanelen ongeschikt is. De actie rond het ziekenhuis is niet gelukt. Hoe gaan we dat dan wel regelen?
- Jan wil met mobiliteit aan de slag: autodelen, minder autoverbruik, minder auto’s, meer ruimte.
- Rob wil verder met isolatie: opties, kosten, subsidies, waar moet je op letten, etc.
- Lianne stelt de vraag: hoe betrekken we kinderen bij dit initiatief? Voor hen doen we het voor een belangrijk deel!
- Pieter wil werken aan meten van je energieverbruik (stroom en gas), en hoe je winst kunt halen
- Erik wil kansen pakken samen met bedrijven in en om de wijk
- Jaap en David zijn twee huiseigenaren die met hun huis, en liefst samen, op weg willen naar een energieneutraal huis
Na een half uur worden de groepen opgeschud en vult iedereen aan bij de andere groepen: tips, aanwijzingen, aanvullende ideeën, suggesties, namen, etc.
De werkgroepen gaan met werkafspraken in de zak naar huis.
Vervolg bijeenkomst tijdens de zomer
Duurzaam Craneveer organiseert rond de zomer weer een buurtbijeenkomst. Dan gaan we oogsten, nieuwe geïnteresseerden meenemen in het verhaal en doorpakken.
Meer informatie en contact
Wellicht heeft u vragen waarop u graag antwoord zou willen en waaraan nu niet gewerkt wordt. Schroom niet! Via het e-mailadres duurzaam@craneveer.nl, of beter: via deze website of NextDoor kan je je vraag, suggestie of idee kwijt.
Op de website van de wijkvereniging Craneveer hebben we een overzichtspagina. Op deze site vindt je altijd de laatste ontwikkelingen.
[…] hier voor het woordelijke […]